Jag är ju ingen “Norrbagge”, som vi svenskar så vackert brukar kalla dem i landet västerut, men har tillbringat 5 år där med att jobba inom Hotell och Restaruantbranschen.
Här kommer ett typiskt norsk julrecept, “Lutefisk med ärtestuing och bacon”:
Till 4 personer:
*Tillaga lutfisken enligt förpackningen, ca 2 kg okokt. Håll varmt.
*Skala och koka 800 g potatis. Håll varmt.
*1 gul lök, och 140 g bacon, finhackas och knapersteks. Håll varmt.
*200 g ärter kokas i en minut, och puréas i till exempel matberedare.
därefter blandas den med 2 dl valfri creme fraiche, salt & peppar och
riven muskot. Håll varmt.
Lägg potatis och lutfisken på tallriken, garnera med bacon och lökfräset.
Servera den varma ärtstuvningen till.
Juliga hälsningar Fredrik
Jamen………….det var ju riktigt gott. Kunde inte låta bli att prova. Lite skeptisk var jag så en sats stuvning, som vi normalt använder till lutfisk, hamnade också på bordet och där stod den kvar. En röd bourgogne som sällskap gjorde rätten formidabel
Uffe